Захворювання печінки та жовчного міхура. Дієта при каменях у жовчному міхурі. Дієта при гепатиті печінки. Твоя Iзюмінка

Захворювання печінки та жовчного міхура. Дієта при каменях у жовчному міхурі. Дієта при гепатиті печінки. Твоя Iзюмінка

Захворювання печінки та жовчного міхура. Дієта при каменях у жовчному міхурі. Дієта при гепатиті печінки. Народні методи лікування печінки

Печінка виконує в організмі важливу роль – це фабрика по очищенню і переробці всього, що надходить в організм. Поки ви молоді і здорові, печінка добре справляється з цією функцією.

З віком ця функція слабшає, зменшується кількість вироблюваних жовчних кислот, а тому зростає кількість невикористаного холестерину.

Цей холестерин відкладається на стінках судин у вигляді бляшок і в жовчному міхурі у вигляді каменів. Так розвивається захворювання печінки і жовчного міхура.

Людини починає турбувати почуття переповненості шлунка, здуття живота, можуть виникати періодичні проноси, а при наявності каменів – напади різких болів в правому боці.

Твоя Iзюмінка писала вже про те, як можна почистити печінку за допомогою оливкового масла і соку лимона. Але якщо у вас є великі камені, діаметром більше 10 мм, то чистити таким способом печінку не можна, а потрібно лікуватися дієтою. За допомогою УЗД можна встановити точний діагноз, а також дізнатися чи є в жовчному міхурі камені. Найчастіше, навіть якщо камені і знаходяться в жовчному міхурі, вони не ускладнюють накопичення і відтік жовчі, необхідної для переварювання їжі, і оперативне втручання не потрібно.

Дієта при каменях у жовчному міхурі

Важливо в цьому випадку дотримуватися дієти: в харчуванні, насамперед, потрібно обмежити надходження хімічних подразників:

    екстрактивні речовини, яких багато в м’ясних і грибних бульйонах. Тому вам слід варити супу на овочевому бульйоні або молочні. ефірні масла, якими багаті свіжа цибуля, часник, редька, редиска, хрін. Це не означає, що вам їх не можна їсти, просто їх слід вживати у вареному, або тушкованому вигляді. А також перш, ніж додати їх у салати, обдайте цибулю і часник окропом, це прибере основну частину подразнюючих речовин, а корисні фітонциди залишаться. органічні кислоти, які особливо багато містять щавель, шпинат, ревінь, журавлина, алича, антонівські яблука та інші фрукти і ягоди кислих сортів. Їх можна вживати, але в невеликій кількості. частково слід обмежити тваринні жири і кухонну сіль. Вам не слід вживати жирні сорти м’яса і птиці, такі як баранина, свинина, гуска, качка. Протипоказані смажена, копчена і гостра їжа, шоколад і какао, морозиво. Зовсім слід виключити алкоголь.

Слід збільшити споживання продуктів, що містять харчові волокна (клітковину), вітаміни і антиоксиданти. Харчові волокна (клітковина) стимулюють функції травлення, відтік жовчі, перистальтику кишечника, пригнічують гнильні процеси в кишечнику і нормалізують його мікрофлору. Крім того, харчові волокна адсорбують і виводять з організму надлишковий холестерин та інші шкідливі токсини, корисні при запорах. Клітковину містять багато овочі, фрукти і плоди, ви можете все їх вживати необмежено, крім тих, що були перераховані раніше (містять багато ефірних олій, а також кислі сорти).

Особливо багато клітковини міститься в: капусті всіх видів, буряку, моркви, томатах, брюкве, редьці, пастернаку, цитрусових, яблуках. персиках, ананасах, бананах. зелені, квасолі, горіхах, насінні і зернових. Тому вранці вам корисні будуть будь-які каші, особливо вівсянка. Крім того, всі овочі, фрукти і ягоди, містять вітаміни С, Р, каротин (провітамін А), які володіють антиоксидантними властивостями.

Вам також необхідно забезпечити щоденне надходження в організм вітаміну Е – який у великих кількостях міститься в рослинній олії: 2 столові ложки в день задовольнять потребу в цьому вітаміні на 50%. Однак при хворобах жовчовивідних шляхів, важливо пам’ятати, що не слід вживати цю кількість масла за один прийом, щоб сильним припливом жовч не викликати спазм жовчного міхура. Ви можете рослинним маслом заправляти салати і тим самим, рівномірно розподіліть споживання необхідної кількості рослинного масла в день. Допустима норма вершкового масла – 20-30 г на день.

Корисна вам їжа, що містить ліотропні речовини, що сприяють засвоєнню жирів: сир, сир, кефір, кисле молоко, сметана, пісне м’ясо, яйця (не більше 2-3 штук на тиждень), гречана і вівсяна крупи, хліб з борошна грубого помелу, в страви можна додавати трохи висівок.

Так ви можете собі приготувати корисний вітамінний сніданок з пшеничними висівками: 30 г кукурудзяних пластівців, додати 1 столову ложку пшеничних висівок, 1 столову ложку насіння соняшника, 1 банан, 1 мандарин, 200 мл кефіру, 1 чайна ложка меду. Змішайте в мисці пластівці, висівки і насіннячка. Банан наріжте шматочками, мандарин розділіть на часточки і залийте все кефіром, підсолодите медом. Ви отримаєте 100% денну потребу організму у вітаміні В1, 50% потребу у вітаміні В6, близько 30% потреби в залозі і вітаміні С.

Само харчування має бути частим – не менше 5 разів на день і дробовим, щоб їжа добре засвоювалася і переварювалася.

Овочеві та молочні супу, м’ясо, птиця та риба нежирних сортів, овочеві страви, макарони, страви з круп і зернових все це вам можна готувати, але пам’ятати, що при приготуванні страв не можна пасерувати борошно і овочі. Їжу можна гасити, варити, запікати, але не можна смажити і додавати прянощі.

Пити слід 1,5-2 л води в день, вам можна пити чай з лимоном і неміцний натуральна кава, ягідні і фруктові соки, лікувальні настої трав.

Жовчогінні трави відвари з них

З народних засобів лікування ви можете пити курсами відвари трав, що володіють жовчогінну та спазмолітичну діями, наприклад, відвар коріння кульбаби: 1 чайну ложку подрібнених коренів залити 1 склянкою окропу і прокип’ятити 20 хв на невеликому вогні. Пити по чверті склянки 2-4 рази на день за півгодини до їди. Курс лікування – 2 тижні. Ви можете коріння кульбаби комбінувати з мареною фарбувальної, насінням петрушки, фенхеля. Для цього вже потрібно кип’ятити 1 чайну ложка збору.

Зараз весна, скоро почнуть розпускатися дерева, і ви можете собі заготовити молодих березових листочків, розміром з копійку: 2 столові ложки сухого листа залити 1 склянкою окропу, кип’ятити на маленькому вогні, поки об’єм не зменшиться наполовину. Як охолоне – процідити і пити по 1 десертній ложці 3 рази на день до їди. Курс лікування – 3 місяці.

Але і звичайно чудово допомагає при захворюваннях печінки і жовчного міхура відвар шипшини, який не раз рекомендувала Твоя Iзюмінка і як підвищувальний імунітет і як прекрасний вітамінний напій. Я розповідала вам раніше, як його можна приготувати з ягід заваривши в термосі з вечора (1 столову ложку на склянку окропу), а зараз розповім, як приготувати відвар з коріння шипшини: коріння промити, порубати на шматки, залити 2 склянками окропу і на повільному вогні кип’ятити 45 хвилин, потім настояти півгодини і приймати по. склянки 3 рази на день до їди.

Дієта при гепатиті

Хворі або перехворіли гепатитом люди повинні особливо уважно ставитися з свого харчування. Вам корисні овочі і плоди з малою концентрацією органічних кислот і харчових волокон у вареному вигляді: морква, буряк, гарбуз, кабачки, помідори, солодкі сорти яблук. Особливо вам корисно їсти кабачки, баклажани, кавуни (в сезон), смородину і яблука, так як вони виводять зайвий холестерин з організму. А моркву і гарбуз надають слабкий жовчогінний, сечогінний і послаблюючий ефекти. Восени, в сезон, їжте диню, яка є хорошим джерелом легко засвоюється заліза і покращує окислювальні процеси в тканинах організму. Овочі, ягоди і фрукти повинні бути постійно на вашому столі і в досить значній кількості – до 800-1000 г в день.

Вам корисно пити відвари вівса і їсти вівсянку. Овес є продуктом, що містить ліотропні речовини, а також білки, жири, вуглеводи, вітаміни групи В, а також речовину холін, яке бере участь в обміні жирів і сприяє видаленню жиру з печінки. А при захворюваннях печінки потреба організму в холін збільшується.

Рецепт приготування відвару вівса ви можете прорахувати тут.

І наостанок, Твоя Iзюмінка хоче відзначити, що не маловажно при захворюваннях печінки і жовчного міхура . одночасно з дотриманням дієти, хову активність. Саме фізичні навантаження збільшують кровообіг і метаболічні процеси в печінці і в жовчних протоках. Вправи поліпшують роботу травних залоз, активізують перистальтику і спорожнення кишечника, а це, в свою чергу, сприяє зменшенню надходження токсинів в організм і, отже, в печінку. Тому приділіть хоча б півгодини в день на заняття гімнастикою і не менше години в день на вчинення прогулянок на свіжому повітрі.

Тут важливо, щоб була регулярність в заняттях і поступове нарощування фізичної активності у відповідності з вашим віком і самопочуттям.

Твоя I зюмінка пропонує подивитися передачу присвячену такого захворювання як жовчнокам’яна хвороба. Приємного вам перегляду.

2 Comments

  1. Pingback: online brand reputation monitoring

  2. Pingback: Caco-2 cell model

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

0.31MB/0.04231 sec