Як заварювати шипшина дітям. Корисні властивості шипшини, рецепти

Як заварювати шипшина дітям. Корисні властивості шипшини, рецепти

Як заварювати шипшина дітям. Корисні властивості шипшини, рецепти

Зміст

Шипшина – це колючий чагарник, який зустрічається по всій країні. Росте він уздовж ярів, річок, лісів, стежок і доріг, висаджують його в садах, парках і на дачних ділянках.

У медичних цілях застосовують зрілі плоди шипшини, пелюстки, корені. Плоди збирати треба зрілі, починаючи з кінця літа і до самих морозів (при низькій йнується вітамін С).

Корисні властивості шипшини для дітей

Основна користь шипшини для дитячого організму полягає в багатому змісті вітаміну С.

На замітку! 10 ягід містять приблизно добову норму вітаміну С для дитячого організму. За деякими даними, вітаміну С у шипшині навіть більше, ніж в чорній смородині. В осінньо-зимовий період корисно вживати його в їжу для профілактики гіповітамінозу.

При вірусних інфекціях шипшина підвищує захисні сили організму, має виражену загальнозміцнюючу дію. Вченими доведено противірусну дію шипшини щодо респіраторного вірусу, грипу та парагрипу, вірусу герпесу.

З особистого досвіду дільничного педіатра: якщо в перший день вірусної інфекції відпаювати дитини настоєм шипшини, то до наступного дня всі ознаки застуди практично зникають.

Вміст вітаміну А також підвищено, що дозволяє використовувати шипшина при гемералопії (курячої сліпоти). Офтальмологи рекомендують пропивати відвар із шипшини в перервах між курсами лікарської терапії. Притому корисніше для очей використовувати шипшина, зібраний після морозу або полежати добу в морозильній камері. Якщо дитина відмовиться від настою, можна дати протерті плоди з медом у співвідношенні 1: 1.

Шипшина просто багатий на вміст мінералів: калій, залізо, марганець, магній, фосфор і кальцій. Це виправдовує його застосування при:

    випадіння волосся. Як не дивно, але ця проблема може бути і у дітей. Причиною випадіння волосся в дитячому віці може стати нервові стрес чи переживання, грибкова інфекція, аутоімунні порушення, туге плетиво кісок у дівчаток, погане харчування. порушення функції щитовидної залози. У терапії обов’язково повинні бути включені мінерали, а вживання шипшини заповнить дитячий організм необхідною кількістю не тільки мінералів, але й вітамінів. Анемії та інших залізодефіцитних станах. Шипшина є відмінним м’яким жовчогінним засобом, відновлює обмінні процеси печінки. Для цих цілей добре використовувати шипшиновий сироп, який можна придбати в аптеці. У народній медицині для цих цілей використовують також коріння шипшини.

До того ж плоди містять вітаміни групи В, К і Е, органічні кислоти.

    Шипшина активує ряд ферментативних систем шлунково-кишкового тракту. Його корисно вживати в їжу дітям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози. Шипшина корисний при харчових отруєннях і при дисбактеріозі. Сприяє засвоєнню вуглеводів і жирів. антимутагенний властивість. З їжею, водою, повітрям, лікарськими препаратами в організм щодня потрапляють мутагенні речовини. Запобігти потраплянню цих сполук неможливо, але, беручи природні антимутагени, виключити їх шкідливий вплив можна цілком. За результатами роботи дослідників білоруського РНПЦ гігієни спільно з ДНУ «Центральний ботанічний сад», завдяки наявності в шипшині вітамінів А, Е і С, біологічних пігментів, поліфенолів доведений його антимутагенний ефект.

Насіння шипшини містять масло, в якому багато каротину (провітаміну А) і вітаміну Е. Воно є ранозагоювальну засобом і застосовується при опіках, дерматитах, виразках, псоріазі, порізах шкіри.

Настій із шипшини корисно пити при тривалому перебуванні на сонці, т. К. Під дією УФ променів в організмі знижується кількість вітаміну С.

Цікаво знати! Медичні вчені з Данії створили з шипшини корисне знеболюючі ліки. Цей препарат знімає біль хах в нездорових суглобах, він особливо ефективний при болях в к. Результати дослідників Копенгагенського університету показали, що пацієнти після добового застосування цього препарату вже до вечора не потребували колишніх ліках або ж значно знижувалася їх дозування.

Протипоказання

Шипшина має дуже багато корисних властивостей, але як і будь-яке інше дика рослина може заподіяти шкоди організму.

восстановление зрения

Через великої кількості вітаміну С, який є кислотою, шипшина здатний викликати загострення гастриту і виразки. Шипшина є сечогінним засобом і при тривалому його вживанні може вимити кальцій з організму, погіршити роботу нирок. Не рекомендується вживати шипшина дітям з підвищеним згортанням крові і захворюваннями серця.

З якого віку можна давати шипшина дітям

Шипшина відноситься до продуктів, які можуть викликати алергічні реакції, тому не варто вводити його в прикорм раніше 6 місяців. Після можна додавати термічно оброблені протерті плоди шипшини у фруктове пюре або каші по 1 – 2 штуці на день.

З 8 місяців можна давати відвар з шипшини по 100 мл на день.

Настої бажано пропонувати дітям старше 1 року.

Сироп з шипшини можна дітям старше 3 років.

Враховуючи сечогінний ефект шипшини, не варто його пити перед сном, щоб не порушити нічний відпочинок малюка. І, враховуючи великий вміст вітаміну С, напої краще давати пити через трубочку, щоб захистити зубну емаль.

Як зберегти плоди шипшини

Традиційні методи збереження плодів шипшини: приготування пасти (рецепт нижче) і висушування. Сушити плоди можна в електросушильних або в тіні під навісом, перед сушінням плоди краще розрізати навпіл. Зберігати в паперових пакетах або скляних банках, накритих марлею, можна до двох років. Можна і заморозити, але тоді плоди трохи втратять свій зовнішній вигляд. Добре зберігається варення, але при йнується значна частина вітаміну С.

Рецепти напоїв, варення і пасти з шипшини

Рецепт настою з шипшини для дітей

1 – 2 ст. л. подрібнених сухих плодів шипшини залити 0,5 л окропу. Настоювати в термосі від 6 до 8 годин. Пити дітям молодшого віку по 1/4 склянки, підліткового віку по 1/3 склянки, більш старшого віку – по 1/2 склянки 3 – 4 рази на день. Курс прийому 3 – 4 місяці.

Також непогано для смаку додати в настій із шипшини чорноплідна горобина, малину, сухофрукти.

    Вода – 1 л, Плоди шипшини – 1 ст., Яблука – 1 шт., Цукор – за смаком (приблизно 2 – 3 ст. Л.). За смаком можна додати ягоди чорниці, смородини або ізюм.

Плоди шипшини очистити від насіння, промити, залити водою і кип’ятити 5 хвилин, потім додати нарізані яблука, цукор і варити до готовності.

    Вода – 1 л, Плоди шипшини – 1 ст., Цукор – 5 ст. л., Крохмаль – 2 ст. л.

Очищені і промиті плоди шипшини залити водою і кип’ятити 15 хвилин, додати цукор і дати настоятися кілька годин. Потім взяти 1/2 склянки остиглого відвару і розвести крохмаль. Іншу частину відвару закип’ятити і повільно влити розведений крохмаль. Довести до кипіння і вимкнути.

Кісточки необхідно промити і висушити, потім подрібнити в кавомолці. Заварювати як і будь-який інший кавовий напій. 1 ч. Л. на 250 мл окропу. Такий напій підійде для дітей старшого віку та їх батьків.

    Шипшина – 2 ст., Цукор – 2 ст., Вода – 700 мл, Сік лимона – за смаком.

Плоди розрізати навпіл, очистити від кісточок і покласти в каструлю. Далі залити водою і прокип’ятити 15 хвилин. На свій розсуд їх можна подрібнити у блендері, щоб вийшло пюре. Додати цукор, перемішати і поставити на повільний вогонь; перемелені ягоди в пюре варити 15 хвилин, половинками – можна і довше. Наприкінці варіння додати сік лимона. Варення дітям давати по 1 – 2 ст. л. в день.

Варення з пелюсток шипшини

    Пелюстки шипшини – 80 квіток, Цукор – 0,5 кг, Сік лимона – 1 ст. л., Вода – 1 ст.

Свіжі пелюстки промити, протерти з 100 г цукру, з решти цукру і води зварити сироп, поки пелюстки не стануть м’якими, в кінці додати сік лимона.

Паста зі свіжих плодів

Для приготування пасти необхідно взяти 1: 1 свіжі, вимиті, очищені від кісточок плоди і цукор, потім пропустити все через дрібну м’ясорубку або подрібнити у блендері. Зберігати в скляній банці під кришкою в прохолодному місці. Пасту можна використовувати для солодких бутербродів, для начинки пиріжків, млинців, вареників, з пасти взимку можна зварити компот, морс або кисіль.

Шипшина – це не тільки вишукана прикраса садів і парків, це виключно корисна харчова добавка, смачне і ефективний лікарський засіб, натуральний антиоксидант.

Ще про те, як вибрати і заварити шипшину, у програмі Жити здорово!

восстановление зрения

Incoming search terms:

  • чай з шипшини для дітей

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.