Шипшина – корисні властивості шипшини, застосування та протипоказання плодів шипшини

Шипшина – корисні властивості шипшини, застосування та протипоказання плодів шипшини

Корисні властивості шипшини, застосування настою і відвару з плодів шипшини

Плоди шипшини

Шипшина є прекрасним лікарським засобом – насамперед за рахунок вмісту в ньому великої кількості аскорбінової кислоти (вітаміну С) в кількості як мінімум дві десятих відсотка. Також до його складу входять і такі корисні речовини як цукру. вітамін Р і К і різні органічні речовини.

Зазвичай використовують свіжі або висушені ягоди шипшини, останні часто застосовують для приготування настоїв, соків, відварів, чаю і багато чого іншого. Приготований з шипшини чай має безліч корисних властивостей: насамперед він допомагає зняти запалення, служить для тонусу і зміцнення організму, допомагає при склеротичних захворюваннях, а також нормалізує процеси обміну, діяльність серцево-судинної системи, печінки і шлунково-кишкового тракту, позитивно впливає на нервову систему.

Краще всього використовувати шипшина, зібраний до настання легких холодів, так як нехай і злегка, зовсім небагато підмерзлі ягоди втрачають свою лікувальну силу. Далі зібрані ягоди висушують за допомогою печі (температура від 90 до 100 градусів, але спостерігаючи, щоб ягоди не підгоріли) або за допомогою сушарки. Якщо все зроблено вірно, ягоди стануть жовтуватого або темно-червоного, бордового кольору. Тримати ягоди в спеціальних мішечках або банці, закритій кришкою, можна роки два максимум. Також можна застосовувати квіти шипшини, набираючи їх, коли цвітуть, і висушуючи як будь-які інші квіти, а потім наполягати. Даний засіб покращує стан шкіри.

Корисні властивості шипшини

Корисні властивості шипшини є незаперечним фактом. Відомо, що ягоди рослини містять велику кількість аскорбінової кислоти (або вітаміну С), кількістю від чотирьох до шести відсотків, а іноді і близько вісімнадцяти відсотків, крім цього, в насінні шипшини є вітамін Е, а в ягоди, крім аскорбінової кислоти, входять і такі вітаміни як В, К, Р (також тином), каротин і т. п.

восстановление зрения

У рослині виявлено велику кількість корисних речовин: до вісімнадцяти відсотків цукру, до однієї цілої і восьми десятих відсотка яблучної кислоти і до двох відсотків лимонної, більше трьох відсотків пектинів і більше чотирьох відсотків дубильних речовин, а також багато інших речовин – залізо, кальцій, солі калію, фосфор, магній, марганець, ефірну олію, лікопін і т. п. За вмістом вітаміну C шипшина випереджає навіть чорну смородину, причому в десять разів, а також лимон – в п’ятдесят разів.

Крім того, ягоди шипшини є відмінним бактерицидним засобом. Найбільший вміст вітаміну С (аскорбінової кислоти) припадає на східну і північну частини лісового сектора, як і вміст дубильних речовин.

Шипшина служить також для зняття запалення, є хорошим сечогінним і жовчогінним засобом, покращує функцію шлунково-кишкового тракту. Великим плюсом є те, що при всьому цьому не виявляється негативного впливу на тканини нирок. Що міститься в шипшині вітамін С позитивно впливає на більшість окислювально-відновних реакцій організму. Ще одним його плюсом є здатність гальмування відкладень в кровоносних судинах атероматозних мас, а також завдяки шипшині зменшується кількість холестерину в крові і призупиняється поширення захворювання атеросклерозом.

Що міститься в шипшині каротин позитивно позначається на імунітеті організму, вітамін К покращує згортання крові і допомагає у формуванні протромбіну, вітамін Р зміцнюється капіляри, а також допомагає в найкращому засвоєнні вітаміну С, вітаміни В2 і В1 впливають на кровотворні органи, допомагають у синтезі зорового пурпура і грають роль у формуванні жовтого ферменту.

Застосування шипшини

Існують сиропи, порошок, настій і екстракт з шипшини. Їх використовують:

восстановление зрения

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.