Про користь глоду написано багато праць, а що щодо шкоди, чи є він?

Про користь глоду написано багато праць, а що щодо шкоди, чи є він?

Користь і шкода глоду де правда, а де вигадка?

Слово «глід» по-грецьки означає «сильний», адже цей чагарник з міцною деревиною виживає в будь-яких умовах. 1250 видів кущів декоративні і навесні, і восени, завдяки різьбленим листю, білим або червоним суцвіттям і яскравим червоним, рожевим, оранжевим і чорним ягодам. Найбільш часто зустрічається два види глоду: криваво-червоний і серцевий. Можна зустріти назви «глід колючий», «Гледен», «бариня-дерево», «боярка», «глудіна», япуш-хан ». З лікувальною метою вживають плоди, а також кору, квіти і листя, що володіють приблизно однаковим дією.

Про корисні властивості глоду складаються легенди! Наші предки дуже цінували глід. У кописах є чимало згадок про популярність глоду при зціленні від різних недуг, особливо хвороб серця.

Під час другої світової війни глодом замінювали дефіцитні на той час серцеві ліки.

Давні греки з висушених і перемелених ягід випікали хліб. Вони вважали, що колючки глоду мають магічну силу, тому їх закріплювали біля входу в будинок, відлякуючи злих духів, а буряти гілками глоду відганяли хвороба над колискою дитини. Молодята сплітали вінки на вівтар Гіменея, щоб сімейне життя було щасливим і довгою.

Збір і переробка

Практично всі частини глоду використовують у лікувальних цілях. Але особливо цінуються квіти і плоди. Заготавлівают квітки на чагарниках в початковий період цвітіння. Важливо не проґавити, так як цвіте він всього 3-5 днів. Не складайте Гледен після дощу, з росою: це ускладнить переробку. Місце збору також має бути екологічно чисте. Через дві години сировина повинна бути в сушарці з температурою 40 градусів. Можна сушити і на повітрі з обмеженим доступом сонячного світла, розклавши суцвіття тонким шаром на папері. Термін придатності таких заготовок 1 рік.

Якщо сушити доводиться в духовці, то щільно її не закривайте його для вентиляції. Ягоди обов’язково періодично контролюють. Готовність сировини можна визначити по тому, що ягоди в кулаці не злипалися. Термін придатності сухих плодів 8 років.

Якщо вам досі не відомо як правильно заварювати шипшина. то ви потрапили за адресою!

Любіть шоколад? А якщо ми вам скажемо, що його можна пити? Читайте подробиці!

Чим корисні плоди

Може бути, магічні властивості і втратив глід, але його цілющі якості все ще високо цінуються. Це й не дивно, якщо подивитися його склад: вітаміни А, С, К і Е, до 10% фруктози, крохмаль, сорбіт, органічні кислоти, ефірні олії, холін, пектин, дубильні речовини, а в насінні – до 38% масла. Квіти, незважаючи на запах оселедцевого розсолу (через наявність особливоїречовини – індолу), містять до 19% ефірного масла. У корі присутні флавоноїди, що підтримують нормальну роботу печінки.

Але головна цінність цієї рослини – вміст урсоловой кислоти, дуже рідкісною і незамінною для здоров’я. Ця речовина розширює судини, знімає запалення, пухлини, прекрасний діуретик і активний стимулятор колагену для омолодження шкіри.

Плоди багаті на пектин – прекрасним антиоксидантом, який виводить з організму шлаки, отрути, токсини. Антиоксиданти покращують циркуляцію крові і попереджають пошкодження судин. «Ліками старого серця» називають глід гомеопати. Адже він виліковує серцеві захворювання, коли вже інші ліки не допомагають. Як заварювати плоди глоду читайте далі.

Лікувальні властивості глоду

Глід – насамперед серцевий засіб. Він відновлює нормальне серцебиття як при тахікардії, так і при брадикардії; корисний людям з серцевою недостатністю. Знімає біль у грудях . якщо вона викликана порушенням кровообігу. Розширюючи просвіт судин і наповнюючи їх киснем, полегшує ішемічну хворобу.

Глід покращує кровопостачання серцевого м’яза, тим самим посилюючи скоротливу здатність міокарда. Розширює він і судини головного мозку, що покращує мозковий кровопостачання. Лікує постінфарктним стану.

Використовується при лікуванні гіпертонії і атеросклерозу. Плоди посилюють виведення холестерину з організму, лікує ожиріння серця. Діабетики високо оцінили його як засіб, що регулює рівень цукру.

восстановление зрения

Народні цілителі лікують глодом ще й мігрень, клімакс, нервова перевтома, епілепсію та алергію.

Глід здатний підсилювати дію снодійних препаратів. Його поєднання з снодійними або з рослинами, заспокійливими нервову систему, дає сильніший ефект.

Найкраще глід взаємодіє з валеріаною, вівсом, пустирником, кипреем, сушеницей.

Крім того, в плодах, на відміну від квітів, міститься більше слизу, яка обволікає слизову поверхню шлунка. Це використовується при виразковій хворобі . Плоди застосовуються для зняття печінкових кольок, що виникають при холециститі або жовчнокам’яної хвороби, квіти і листя також добре очищають кров, лікують шкірні захворювання.

Метеозалежним хворим настоянка допомагає пережити несприятливі погодні дні, а також позбавить від задишки, набряків.

Хочеться томатного соку? Не проблема, з вас помідори, з нас стаття про те як приготувати томатний сік!

Тьма-тьмуща чудових рецептів молочних коктейлів зібрана ось тут!

Побічні ефекти.

У глоду є також і побічні ефекти. Крім гіперчутливості глід не можна вживати дітям до 12 років, а також тим, хто приймає антиаритмічні препарати. При надмірному вживанні він може викликати прискорене серцевого ритму, головний біль і розлад шлунку, порушення в роботі нирок.

Ягоду можна вживати вагітним і годуючим мамам. Глід знижує високий тиск, тому слід суворо стежити за дозуванням.

Норма стакан ягід (150 грам). Недотримання цього правила може викликати симптоми гіпотонії: сонливість, слабкість, запаморочення, непритомність.

Рецепти приготування глоду

Вживають глід в свіжому, сушеному, замороженому вигляді. При лікуванні використовують різні лікарські форми: готують з нього чаї, настоянки, желе, пастилу.

Чай

При заварюванні чаю 20 г ягід або столову ложку квіток заливають 200 мл киплячої води. Пити двічі на день до їди по одній склянці. Можна додавати мед. Підходить і такий збір: 4 частини ягід глоду, 4 частини пустирника, 4 частини сухоцвіту і одну частину квіток ромашки. На 250 мл води беремо столову ложку цього збору. Вживають по столовій ложці тричі на день.

Відвар з плодів.

У склянці води 15 хвилин кип’ятять ложку плодів. Потім проціджують, заварку доповнюють до 200 мл і п’ють по столовій ложці тричі на день.

Як правильно заварювати глід в термосі.

Засипати в термос 7 столових ложок глоду (для підтримки мозку можна навпіл з шипшиною) залити 2 л окропу і залишити на добу. Потім процідити, ягоди віджати, а настій поставити в холодильник. Пити по одній склянці протягом двох-трьох тижнів.

Сік з глоду.

Для приготування соку вибирайте тільки самі спілі і свіжі плоди.

Відіжміть ягоди через соковижималку і приймайте по 100мл три рази на день.

Настоянка з глоду.

Для приготування настоянки можна брати як свіжі, так і сухі квіти, листя і плоди. Також нам знадобиться сорокаградусна горілка. Заливаємо квіти або плоди глоду горілкою так, щоб вона повністю покривала сировину. Посудина накрити, залишити в теплому місці на місяць півтора. Посудина струшують щодня. Ліки процідити і зберігати в темному місці. Спосіб вживання: по чайній ложці вранці і ввечері протягом місяця, після тижневої перерви цикл можна повторити.

Поряд з цілющою дією глоду важлива і його харчова цінність. Калорійність глоду невисока (53 кал. / 100 г). З нього можна приготувати квас, компот, повидло, джем, пастилу, желе, конфітюр. Висушений порошок використовується і в кондитерській промисловості, надаючи виробам натуральний фруктовий присмак. Кору використовують у промисловості як натуральної червоної фарби для тканин.

Підводячи підсумок, треба відзначити, що зазвичай ліки з глоду проявляють ефект лише при довготривалому регулярному використанні. Глід дуже корисний, але при безконтрольному прийомі, недотриманні протипоказань може бути ефект, зворотний очікуваному. Результат лікування залежить від багатьох факторів: місця збору сировини, дотримання технології приготування ліків, медичних показань і протипоказань, загального стану організму. Якщо ви всерйоз вирішили лікуватися глодом, почніть з консультації лікаря.

Відео про користь глоду:

восстановление зрения

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.