Печія. Причини і лікування печії

Печія. Причини і лікування печії

Печія

Це одна з найбільш поширених скарг, з якими доводиться стикатися практичного лікаря.

Часто печії супроводжують біль у животі, відрижка.

Печія – відчуття печіння за грудиною, по ходу стравоходу. Переважно печія буває при підвищеній кислотності шлункового соку, з’являється через 30-45 хвилин після їжі як результат закидання кислого вмісту шлунку в стравохід, зрідка натщесерце. Може бути і у. хворих зі зниженою шлунковою секрецією (при розвитку хронічного атрофічного гастриту, або в літньому віці).

Причин виникнення печії багато: різні органічні кислоти, які утворюються в шлунку при розладі процесів травлення, роздратування стравоходу жовчю, що закидається з жовчного міхура в дванадцятипалу кишку, а потім. в шлунок і далі в стравохід. Серед них і розвиток запальних процесів у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, що свідчить про хронічних гастритах, дуоденітах, ерозивно-виразкових ураженнях шлунка та дванадцятипалої кишки, і хронічні холецистити, і різні функціональні розлади жовчовидільної системи.

Особливо треба підкреслити, що відчуття печіння за грудиною може бути і проявом захворювань серцево-судинної системи, а не органів травлення. Загрудинное печіння характерно для стенокардії, а іноді виникає і при підвищенні артеріального тиску.

Визначити, травна печія у вас або сердечне загрудинное печіння, нескладно. Якщо після прийому валідолу або крапель Вотчала не-. приємні відчуття проходять, то слід звернутися до кардіолога, він зніме електрокардіограму і призначить відповідне лікування.

Врахуйте, проте, що іноді печія турбує і практично здорових людей. Це – наслідок неправильного харчування, зловживання гострими приправами, жирною їжею, алкогольними напоями. У деяких печію викликають кислі фрукти (яблука, лимони, сливи), кефір та інші молочнокислі продукти, чорний хліб. Загрудинное печіння і біль можуть також виникати раптово при підйомі тягарів: різко зростає внутрішньочеревний тиск, і стає можливим закид шлункового вмісту в стравохід.

Щоб лікар правильно розібрався в причинах захворювання, важливо проаналізувати свої відчуття. Постарайтеся згадати, чи виникає печія після вживання солоного, гострого або солодкого, жирного, смажених страв, копченостей? З’являється відразу після їжі або через деякий час, чи буває натщесерце? Провокують Чи печію і біль фізичне навантаження або певне положення тіла: на правому боці, на спині?

“. Пригадайте також, що саме допомогло вам позбутися неприємних відчуттів: прийом розчину харчової соди, будь-які антациди (протикислотною препарати) або інші ліки, молоко або якась інша їжа.

Допомогти встановити правильний діагноз може ретельне дослідження органів шлунково-кишкового тракту, рентгенологічне обстеження, ендоскопія і дослідження кислотності шлункового соку.

Нерідко причина ізжогі – грижа стравохідного отвору діафрагми, яку можна виявити тільки лрі спеціальному рентгенологічному дослідженні. Така грижа зазвичай не вимагає хірургічного лікування. Печія і біль скоро пройдуть при суворому виконанні не надто складних лікарських рекомендацій, проте дотримуватися їх потрібно й надалі.

Дотримуйтесь правильний режим харчування: їсти треба 5-6 разів на день, потроху, не допускаючи переповнення шлунка. Після їжі не слід відразу лягати. Погуляйте, постійте, в крайньому випадку посидьте 30-40 хвилин. Попередить закид шлункового вмісту в стравохід правильне положення під час сну: спіть, підклавши під голову дві подушки.

Бажано виключити з раціону продукти, що сприяють метеоризму: молоко, житній хліб, бобові, капусту. Обмежити смажені страви, наваристі м’ясні та рибні бульйони, спеції – все те, що сприяє збільшенню вироблення шлункового соку. Важливо домагатися регулярної роботи кишечника, піклуватися про профілактику запорів.

Найбільш часта причина наполегливих ізжог – хронічний гастрит і виразкова хвороба. Ці захворювання в більшості випадків протікають на тлі значно підвищеної шлункової секреції, посиленого вироблення соляної кислоти і травних ферментів з шлунку. Коли ця причина встановлена, для позбавлення. від печії необхідно нейтралізувати дію надлишкової кислоти.

Існує безліч лікарських засобів, так званих антацидів, що знижують кислотність і усувають печію. Найпростіший і всім відомий метод полегшення загрудинної печіння – харчова сода

Знизити кислотність шлункового соку допомагають мінеральні води. Видатні лікарі та вчені минулого надавали великого значення водолікування. Засновник московської терапевтичної школи професор Г. А. Захар’їн в одній зі своїх знаменитих лекцій говорив: «Скільки разів мені доводилося бачити вилікування хворих з катаром шлунка, запорами, жовчними каменями і нирковим піском, довго і безуспішно застосовували порошки, правильним вживанням мінеральної води».

При печії можна рекомендувати гідрокарбонатні води (їх називають також лужними або слаболужними): «Боржомі», «Діліжан», «Са-Ірмі», а також гідрокарбонатні сульфатні води – «Славяновскую», «Смирновскую», «Джермук», «Кисловодський нарзан» та інші.

Лікування починайте з 50-100 мл (1/4-Уг склянки) в теплому вигляді (38-40 °); а за умови гарної переносимості вже на 3-4-й день можна довести кількість води до склянки на прийом. На курортах водолікування зазвичай традиційно: мінеральну воду п’ють за годину до основного прийому їжі. Однак при скаргах на печію пиття мінеральної води може бути приурочено до часу передбачуваного виникнення печії – через 30-40 хвилин після їди.

В давнину існувало багато способів боротьби з печією. Відкриємо «Повний простонародний російський лікарський порадник», виданий в Санкт-Петербурзі в 1787 році доктором Ф. Лоєвського. Читаємо: «Для винищення кислоти (шлунка) має давати в порошку перепалений крейду з пряними корінням». Вимагалося стовкти в порошок крейда. До 4 чайних ложок крейди додати чайну ложку подрібненого кореня аїру, або кмину, або імбиру. Змішати, розвести чайну ложку суміші Уз склянки теплої води. Пити 3 рази на день за 15-20 хвилин до їжі. Далі радилося: «За відсутності крейди взяти свіжий вугілля в тих же пропорціях». Ще раз переконуємося, що багато чого нове – це добре забуте старе. І зараз, в XX столітті, ми призначаємо солі кальцію (крейда) і активоване вугілля для зняття печії, усунення здуття живота, метеоризму.

Багато десятиліть в клінічній практиці застосовувалася відома суміш доктора Бурже, що складається з 2,0 г сульфату натрію, 4,0 г фосфату натрію і 8,0 г бікарбонату натрію. Брали суміш Бурже по чайній ложці на півсклянки води через 40 хвилин після їди.

В даний час успішно використовують нові антацидні препарати – це складні солі, гідроокису металів, а також препарати, створені на основі солей алюмінію, – альмагель, альмагель А (з додаванням анестетіка – болезаспокійливого), альфогель, абсолютно нові у нас, але добре відомі у всьому світі комплексні препарати алюмінію і магнія – фосфалюгель, маалокс. Дуже ефективні різні солі вісмуту. Дещо застаріли, але можуть застосовуватися викалин, викаир, значно кращий результат дають сучасні де-нол, трібімол, що утворюють захисну плівку на слизовій оболонці шлунку і оберігають запалені ділянки від дратівної дії шлункового соку. В ряду сучасних препаратів-вентер, що володіє схожим механізмом дії.

Більшість нових антацидних засобів практично позбавлені побічних ефектів, і хворі можуть застосовувати їх самостійно за умови правильно встановленого діагнозу. Звичайна доза по 1-2 таблетки. 3-4 рази на день за 15-20 хвилин до їжі, а також 2 таблетки на ніч. Рідкі форми – гелі – дозують спеціальними мірними ложками (або розфасовані в одноразові пакетики); режим їх застосування такою ж, як і таблеток. Дуже гарні результати при хронічних захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту дає фітотерапія.

Ось один з рецептів, рекомендованих при хронічному гастриті і виразковій хворобі.

Змішайте в рівних кількостях траву чистотілу великого, деревій, квіти ромашки, звіробій, корінь солодки. 10 г суміші (1 столову ложку) залийте склянкою крутого окропу. Дайте настоятися 2-3 години, процідіть. Пийте по склянці 2-3 рази на день за 30 хвилин до їжі в теплому вигляді. Курс лікування 2-4 тижні.

Старовинний рецепт з «Російського народного лікарського порадника» П. М. Куреннова: 10 г кореня солодки, 6 г апельсинових кірок заварити 2 склянками води. Випарувати до половини. Додати 60 г меду. Приймати протягом дня в 3 прийоми за 10-15 хвилин до їжі. Курс лікування – місяць.

Знахарський засіб, що застосовувалося в старовину в селах: між прийомами їжі повільно жувати 5-6 зерен вівса або ячменю до утворення однорідного грудки. Сгцону поступово ковтати, а комок спльовувати

Багатьом – відомий легковиполнімий спосіб лікування хронічних гастритів, який може допомогти вам позбутися печії: 3-4 рази на день випивати 1Л склянки свіжого картопляного соку за 15-20 хвилин до їжі. Тривалість лікування 2-3 тижні.

Якщо печія з’являється переважно пізно ввечері, рекомендується перед тим як лягти спати випити Уг склянки настою насіння льону. Готують настій так: 2 столові ложки лікарської сировини заливають Уг склянки крутого окропу, настоюють 2-3 години, проціджують. Пити краще підігрітим.

Наведені рецепти ефективні при підвищеної інтенсивності шлункової секреції. Однак, як вже зазначалося, печія може турбувати і при зниженій кислотності. І тоді лікування повинно бути спрямоване не на нейтралізацію надлишкової кислоти в шлунку, а на поліпшення травлення, запобігання закидання жовчі в шлунок і стравохід.

ШЗ лікарських препаратів можна порадити церукал або реглан – по Уг-1 таблетці 3 рази на день за 20-30 хвилин до їжі. До цих препаратів бажано додати ферментні лікарські засоби: абомин, панзинорм, три-фермент, панкреатин, мезим, Ензі-став, дівйстал, фестал або їх аналоги. Приймають ферментні препарати по 1-2 таблетці під час кожної їжі, курсом до 2 тижнів.

Б лікарські збори, які призначаються при гастритах зі зниженою секрецією, рекомендуємо включати подорожник.

У рівних вагових або об’ємних пропорціях змішайте наступні компоненти: лист подорожника, подрібнений корінь алтея, траву материнки, звіробій, плоди кмину. Запийте склянкою води столову ложку суміші, повільно доведіть до кипіння і кип’ятіть 15 хвилин. Пийте по 2 столові ложки 4 рази на день зе 15-20 хвилин до їжі.

Можна порадити й інший збір: 1 частина звіробою, 4 частини меліси, 3 частини листя подорожника, 2 частини свіжої кропиви, 2 часта материнки. Столову ложку збору залийте% склянки води. Доведіть до кипіння, настоюйте 2-3 години, процідіть і приймайте так само, як і попереднє засіб.

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

0.31MB/0.00313 sec