Молочна сироватка в народній медицині (здорове й лікувальне харчування)

Молочна сироватка в народній медицині (здорове й лікувальне харчування)

Молочна сироватка в народній медицині (здорове й лікувальне харчування)

Молочна сироватка – до побічний продукт, який залишається при виробництві сиру і сиру, але вже в Стародавній Греції були відомі і активно використовувалися її лікувальні властивості. Ще Гіппократ відкрив благотворну дію сироватки при лікуванні туберкульозу, жовтяниці, шкірних хвороб. Пізніше сироватку стали рекомендувати при ревматизмі і камені в нирках і сечовому міхурі. Поступово таке лікування завойовувало все більшої популярності, в Європі з’являлися курорти, де проводилося лікування сироваткою, тільки в передгір’ях Альп в кінці XIX століття їх налічувалося понад півтори сотні. Лікувалися сироваткою і в Росії, про це свідчить книга «Короткий виклад способу лікування сироватками з описом сироватки-лікувального закладу в Санкт-Петербурзі», видана в 1849 году. В сироватці містяться практично всі з’єднання, які встановлені до теперішнього часу в молоці. Біологічна цінність молочної сироватки обумовленамістяться в ній білковими азотистими сполуками, вуглеводами, вітамінами, мікроелементами. Сироваткові білки з повним правом можна віднести до повноцінних білків, використовуваним організмом для структурного обміну.

Мінеральний склад молочної сироватки дуже різноманітний – в неї переходять всі незамінні амінокислоти і життєво важливі вуглеводомісткі з’єднання молока. Також в ній присутні антибіотичні і білкові речовини, які близькі білкам крові, і в зв’язку з цим деякі їхні фракції володіють імунними властивостями.

У цілому молочна сироватка по набору і абсолютного вмісту вітамінів є біологічно повноцінним продуктом. Причому енергетична цінність сироватки значно нижче, ніж у молока, а біологічна цінність приблизно однакова, що обумовлює можливість її використання в раціоні дієт. Тим більше що сироваткові білки містять у своєму складі більше незамінних амінокислот, ніж казеїн молока, і є повноцінними білками, які використовуються організмом для структурного обміну, в основному для синтезу білків печінки, утворення гемоглобіну і плазми крові.

Склад білків молочної сироватки більше відповідає складу білків жіночого молока, ніж складу білків коров’ячого молока, що дозволяє використовувати білки сироватки у виробництві дитячих молочних продуктів. Особливістю молочного жиру сироватки є більш висока, ніж у молоці, ступінь його дисперсності, що позитивно впливає на його засвоюваність.

Володіючи такими корисними для організму людини властивостями, молочна сироватка не повинна більше розглядатися тільки як «продукт переробки».

Молочна сироватка має здатність збуджувати секрецію травних залоз, тому її рекомендують при гастритах із зниженою кислотністю. Вона рекомендується людям похилого віку у зв’язку зі зниженням у них шлункової секреції соляної кислоти і розвитком стану секреторної недостатності. При цьому бажано вживати її перед їжею. Сироватка може також служити для нормалізації та оздоровлення мікрофлори кишечника, зниження гнильних процесів в кишечнику, що викликаються токсичними продуктами. Сироватку можна застосовувати при лікуванні ожиріння і з метою профілактики попередження розвитку надлишкової маси тіла. Сироватка покращує роботу нирок і нормалізує функції печінки

восстановление зрения

стимулює діяльність кишечника

виводить з організму зайву рідину, сприяючи оптимальному виведенню шлаків і токсинів

допомагає при ревматизмі, гіпертонії, покращує кровообіг і запобігає розвитку атеросклерозу

зменшує запальні процеси на шкірі, слизовій, в шлунку і кишечнику

діє заспокійливо на нервову систему.

Сироватка сприяє лікуванню захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок, такі як хронічний гастрит, панкреатит, ентерит, ентероколіт, дисбактеріоз кишечника, хронічні запори, пієлонефрит, хронічний гломерулонефрит. І захворювання серцево-судинної системи: атеросклероз. ішемічна хвороба серця, стенокардія, постінфарктний кардіосклероз, гіпертонічна хвороба. Захворювання судин головного мозку, такі як церебральний атеросклероз і порушення мозкового кровообігу. Піддаються лікуванню сироваткою цукровий діабет і захворювання жіночої статевої сфери. А також хронічні запальні захворювання дихальних шляхів і практично всі захворювання шкіри, включаючи псоріаз і нейродерміт.

У народній медицині існує безліч рецептів, в яких основним компонентом виступає молочна сироватка, ось, наприклад, деякі з них.

– При варикозному розширенні вен: 1 чайну ложку м’яти залити 100 мл окропу. Через 20 хвилин процідити і змішати настій з рівною кількістю сироватки. Суміш приймати 3-4 рази на день за 30 хвилин до їжі. Курс лікування 2 тижні.

– Як профілактичний засіб при частих головних болях сироватку приймають всередину хоча б по склянці на день.

– При геморої потрібно випивати натщесерце 200-400 мл сироватки.

– Очищення кишечника: до склянки сироватки додати 2 чайні ложки солі, розмішати і випити вранці натщесерце.

– При запорах змішати 100 мл свіжого морквяного соку з рівною кількістю сироватки. Пити вранці натщесерце.

– Щоб позбутися п’яткових шпор, потрібно щодня тримати ноги протягом півгодини в підігрітій сироватці.

– При бронхіті й кашлі сироватка сприяє відходженню в’язкого мокротиння. Можна просто пити по 100 мл сироватки 3-4 рази протягом дня. Або відварити столову ложку подрібненого кореня пирію в 250-300 мл сироватки і приймати до їди по 100 мл 3-4 рази на день.

– При отруєнні чадним газом потрібно пов’язати голову тканиною, змоченою в сироватці.

– Для очищення судин сироватку беруть по 100-120 мл 3-4 рази на день.

– При сечокам’яної хвороби потрібно випивати протягом дня склянку молочної сироватки.

– При себореї прикладати до уражених місць на 2:00 марлеві серветки, змочені в сироватці. Після чого шкіру промити відваром календули.

– Тріщини шкіри швидко проходять, якщо щодня по 30-40 хвилин робити ванночки з трохи підігрітої сироватки.

восстановление зрения

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.