Лікування шипшиною. Властивості. Рецепти приготування

Лікування шипшиною. Властивості. Рецепти приготування

Леч ение шипшиною

Б. Васильєв, д. мед. н.

Плоди шипшини збирають восени – з кінця серпня по жовтень, поки вони ще тверді. Зелені плоди заготовлювати не слід, так як в них ще не накопичилися корисні речовини. Збір слід закінчити до настання заморозків, оскільки плоди, зворушені морозом, втрачають при сушінні запасені вітаміни.

Свіжозібране плоди треба швидко висушити в тіні, захищаючи від потрапляння прямих сонячних променів. Ще краще скористатися спеціальною сушаркою або духовкою (температура сушіння 80-100 С).

У плодах шипшини аскорбінової кислоти в середньому в 10 разів більше, ніж в чорній смородині, в 50 разів більше, ніж у лимоні, і в 100 разів більше, ніж у яблуках. Накопичення вітаміну С у шипшині відбувається по-різному, залежно від того, де він росте. Шипшина північних районів і Далекого Сходу багатша вітаміном С, ніж його південні родичі. Зростаючий в горах містить більше аскорбінової кислоти, ніж той, що росте на рівнині. Плоди, дозрілі в умовах гарного освітлення, багатше аскорбінової кислотою, ніж виросли в затінених місцях. Тому кількість аскорбінової кислоти в плодах коливається від 5 до 18%.

Шипшина прийнято називати природним концентратом вітамінів . Крім вітаміну С, в його плодах є вітаміни В1, В2, Р, К і каротин (до 40 мг%). Тому настої, відвари, сиропи шипшини насамперед використовуються як лікувальні та профілактичні засоби для попередження авітамінозу та гіповітамінозу. Але не тільки.

Всі знають, як готувати відвари і настій з плодів шипшини, щоб отримати корисний полівітамінний напій. Я хочу лише порадити в настої і відвари обов’язково додавати перед вживанням мед і сік лимона – на стакан 1 ст. ложка меду і 10 крапель соку лимона. Це універсальні ліки не тільки при гіповітамінозі, а й при застуді, грипі та хронічному бронхіті. Крім того, цей напій корисний при захворюваннях легенів, остеохондрозі хребта. виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, хворобах печінки, нирок, серця, судин, нервових хворобах.

Можна змішати відвар або настій шипшини з морквяним соком у співвідношенні 1: 1. Такий рожево-морквяний напій містить майже всі необхідні для організму вітаміни і мінерали.

Перед приготуванням відвару або настою сухі плоди шипшини для посилення лікувальної дії змішують з кропивою: на 2 частини плодів беруть 1 частину сухого листя кропиви. Особливо корисний шипшина-кропив’яний напій при всіх простудних захворюваннях, грипі, бронхіті. Пити його потрібно по половині склянки двічі на день, додаючи в нього мед за смаком.

З шипшини готують смачний вітамінний крюшон . 1 ст. ложку сиропу шипшини розводять у склянці кип’яченої води, додають 100 г натурального яблучного або апельсинового соку і кладуть трохи полуниці, свіжої або замороженої, потім додають цукор (за смаком) і варять до готовності.

Кисіль з дикої троянди – ще один цілющий напій, що володіє очисними організм, підтримують всі його функції, омолоджують властивостями. 50 г промитих в гарячій воді плодів заливають двома склянками холодної води і варять 15-20 хвилин. Коли шипшина стане м’яким, відвар проціджують, а плоди розминають ложкою або дерев’яним товкачем і знову заливають склянкою води. Доводять до кипіння, віджимають, проціджують і виливають у каструлю з відваром. Додають 3/4 склянки цукру, доводять до кипіння і вливають туди розведений у холодній кип’яченій воді крохмаль (2 ст. Ложки). У такій шипшиновий кисіль для посилення його цілющих властивостей можна додати свіжі пелюстки троянди.

З плодів шипшини готують смачне і корисне повидло . Звільнені від насіння і зварені до м’якості плоди протирають через сито або пропускають через м’ясорубку і варять до отримання пюре (на 1 л води 700 г плодів), потім додають цукор (за смаком) і варять до готовності.

Шипшина – прекрасний замінник натуральної кави. Його підсмажені плоди не поступаються кави за смаком і ароматом. Напій готується просто: чайну ложку попередньо висушених і обсмажених плодів подрібнюють і заварюють склянкою окропу. Настоюють кілька хвилин. При бажанні додають молоко і цукор.

Автор: Борис Васильєв, доктор мед. наук. Джерело: Журнал Будь здоровий! № 9, 2001 рік.

Джерело: http://www. /news. art. shtml? c_article=882

2 Comments

  1. zvodretiluret

    I always was concerned in this topic and still am, thankyou for posting.

  2. suba zupa

    ss2fEf This awesome blog is definitely cool and diverting. I have chosen helluva interesting things out of this blog. I ad love to come back again soon. Thanks!

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

0.3MB/0.00413 sec