Глід – лікувальні властивості, рецепти застосування, протипоказання

Глід – лікувальні властивості, рецепти застосування, протипоказання

Глід – лікувальні властивості, рецепти застосування, протипоказання

Глід – високорослий чагарник або невелике колюче деревце з сімейства розоцвітих (Rosaceae). Білі або рожеві квітки глоду поширюють неприємний запах. Плоди кулясті або довгасті, м’ясисті, червоного кольору, солодкуваті, злегка терпкі на смак.

Цвіте в травні-червні. Плоди дозрівають в серпні – вересні.

Глід зростає в рідкісних сухих лісах, переважно листяних, на узліссях, по річкових заплавах. Іноді можна зустріти кілька ростуть поруч кущів глоду і в чистому полі.

Сьогодні існує величезна кількість видів глоду. За деякими джерелами, їх близько півтори тисячі. Тільки в Росії їх росте більше сорока видів, найвідоміший серед яких – глід криваво-червоний, саме його найчастіше застосовують у лікувальних цілях.

Для приготування ліків використовують не тільки плоди, але і квітки, і кору глоду.

Для заготівлі квітів потрібно вибирати суху сонячну погоду в кінці весни або на початку літа. Сушити квіти рекомендують в тіні. Зрілі плоди глоду збирають восени, коли обсипається листя і плоди особливо добре видно на голих гілках.

Зібрану сировину розсипають на жерстяних лотках тонким шаром і ставлять в протоплену, але нежарку духовку. Час від часу плоди перемішують, видаляючи підгорілі, а висушені пересипають в мішки або фанерні ящики.

Правильно висушена сировина може зберігатися до восьми років, не втрачаючи своїх цілющих властивостей.

Лікувальні властивості глоду

За лікувальним і корисним властивостям плоди глоду мало чим поступаються шипшині. У їх складі від 4 до

11% цукру, в основному фруктози, так що їх можна їсти і при цукровому діабеті, а також комплекс біологічно активних речовин – тритерпенових кислот (олеановую, урсоловой і кратеговую), холіну і ацетилхоліну, кверцетину, дубильних речовин, фитостеринов, винної і лимонної кислоти, вітамінів А, С, Р.

Зміст вітамінів досягає: вітаміну С – 31-108 мг%, вітаміну Р – 330-680 мг%, каротину 2-4 мг%. Досить багато пектину, який при переробці не тільки утворює желе, але і виводить з організму солі важких металів та інші шкідливі речовини.

Лікувальні властивості глоду відомі з давніх часів. Так, наприклад, в збережених кописах можна знайти згадки про те, що глід користувався широкою популярністю і знаходив застосування при лікуванні ряду недуг, особливо при порушенні діяльності серця.

У роки Великої Вітчизняної війни плоди глоду використовували як замінник дефіцитних у той час серцевих препаратів.

Відвар з його листя покращує коронарний кровообіг, посилює скорочення серцевого м’яза. У плодах глоду містяться речовини, що впливають на серцевий ритм. Екстракт глоду малотоксичний, надає стимулюючу дії на роботу серця.

Особливо вживання глоду показано літнім людям, у яких з віком відзначається порушення серцевої діяльності, викликане ослабленням скорочувальної функції серцевого м’яза, а також недостатністю кровообігу в коронарних судинах серця.

Глід корисний молодим людям, серце яких піддається навантаженню через перенесених хвороб і стресів.

Препарати, виготовлені на основі глоду, не призначені для зниження кров’яного тиску, але їх прийом збільшує силу серцевих скорочень, що сприяє нормалізації тиску. Глід призначають також хворим, які перенесли інфаркт міокарда і всім «сердечникам».

В’язкі властивості рослини використовують і при захворюваннях жовчовивідних шляхів і печінки. Лікувальні властивості ягід глоду мають позитивну дію і на систему виділення людини. Крім того, він нормалізує функції щитовидної залози і позбавляє від задишки.

восстановление зрения

Входить до складу глоду урсолова кислота чинить антимікробну, судинорозширювальну, і протизапальну дію. Лікувальні засоби з глодом мають також протипухлинну дію.

Рецепти застосування глоду

Найчастіше глід знаходить застосування у вигляді настоянок, настоїв, відварів. Настої – мабуть, найпростіше ліки, які можна приготувати з лікарських рослин.

Єдиний їхній недолік – маленький термін зберігання. Навіть у холодильнику вони зберігаються не більше доби. Тому кожен день потрібно заварювати новий настій.

Спиртові настоянки зберігаються набагато довше, і в цьому їх безсумнівна перевага.

Спиртову настоянку можна придбати в аптеці, а можна приготувати самому. Плодову настоянку готують з 25 г плодів на 100 г медичного спирту або горілки і приймають по 30-60 крапель 3 рази на день за 15 хв до їди. Настоянку з квіток готують з розрахунку 1 частина квіток на 2 частини спирту, настоюють 15 днів і приймають по 40 крапель 3 рази на день за 15 хв до їди.

У першу чергу настоянка глоду робить позитивний вплив на центральну нервову систему і на серцево-судинну систему. При регулярному її вживанні знімається дратівливість, тривога і людина починає краще засинати.

Фахівці також рекомендують вживати це народне ліки при вегето-судинних розладах, при кардіоневрозі, порушенні серцевого ритму – аритмії.

Цей засіб також позитивно впливає на стінки кровоносних судин, розслаблюючи їх, в результаті чого знижується артеріальний тиск. Якщо його почати вживати на початкових стадіях гіпертонії, то можна повністю нормалізувати тиск.

Якщо ж звернутися до цього засобу на більш пізніх стадіях, то його потрібно буде поєднувати з іншими препаратами, що знижують тиск.

При пороках, неврозі серця, аритміях, а також для поліпшення кровообігу в судинах серця рекомендується прийом настою квіток глоду криваво-червоного.

Для цього 3 столові ложки сухої сировини заливають 3 склянками крутого окропу, настоюють протягом півгодини, проціджують і приймають по 1 склянці 3 рази на день.

Для цієї ж мети використовують відвар плодів: 20 г сухої сировини кип’ятять 15 хвилин в 1 склянці води, проціджують, віджимають і доводять об’єм до початкового кип’яченою водою. Приймають по 1 столовій ложці 3 рази на день.

До речі, настій з квіток діє найчастіше значно ефективніше настою з плодів.

Дуже зручно і просто робити настій з глоду. Для цього заливають цілі ягоди глоду окропом і настоюють ніч (8-10 годин). Вранці настій вже готовий до вживання.

Краще, зрозуміло, наполягати глід в термосі. На літровий термос достатньо жменьки дві сушених ягід, на стакан – приблизно 20 ягід. Якщо термоса немає, можна скористатися і звичайною каструлею, тільки обов’язково ретельно укутати її або доставити в теплу лягти.

Можна ягоди глоду подрібнити – тоді настій вийде швидше і термос не знадобиться. Найшвидший рецепт: в стакан насипаєте столову ложку роздрібнених ягід, наливаєте цілий стакан (приблизно 200 мл) окропу і укутують приблизно на півгодини.

І плоди, і квітки глоду можна заварювати і пити просто у вигляді чаю. Особливо смачні чаї виходять при додаванні висушених ягід шипшини, малини, суниці, чорної смородини. Настій і чай корисно пити на ніч – тоді він діє заспокійливо, як легке снодійне.

Глід так само використовується для приготування аптечних препаратів – настойки, сиропу, екстракту, в складі «Кардіовален».

І звичайно, можна використовувати глід в кулінарії: з нього роблять морси, компоти, варять варення, повидла і джеми, готують желе і соуси, начинки для пирогів і т. Д.

Протипоказання глоду

Глід можна приймати без особливих побоювань, оскільки він абсолютно не токсичний. Але все ж, від глоду варто поберегтися, якщо у вас гіпотонія, брадикардія, підвищеної згортання крові, під час вагітності або годування груддю.

восстановление зрения

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.