Гастрит хронічний: симптоми, діагностика, лікування

Гастрит хронічний: симптоми, діагностика, лікування

Гастрит хронічний

Гастрит – це захворювання, що характеризується зміною слизової оболонки шлунка і супроводжується різними порушеннями його основних функцій.

Хронічним гастритом страждає 50-80% всього дорослого населення, з віком захворюваність гастритом збільшується.

Причини

    Мікробні: хелікобактер пілорі та інші мікроби Чи не мікробні: аутоімунні, алкогольні, після операції шлунка, зумовлені впливом протівоспалітеьних препаратів (наприклад, індометацину, ібупрофену, аспірину та ін.), Зумовлені впливом хімічних речовин Невідомі фактори, в т. ч. мікроорганізми.

Хронічний гастрит неатрофіческій в 85-90% випадків обумовлений мікробом хелікобактер пілорі.

Розвиток хронічного атрофічного (аутоімунного) гастриту пов’язано з генетично обумовленої виробленням аутоантитіл до клітин слизової оболонки шлунка.

Найбільш часті причини хімічного (реактивного) гастриту – закид жовчі з кишечника в шлунок і тривалий прийом деяких лікарських препаратів.

Причини еозинофільного гастриту невідомі, у частини хворих виявляють бронхіальну астму. екзему та інші алергічні хвороби.

Гранулематозний гастрит виявляють у 10% хворих саркоїдоз. 7% пацієнтів з хворобою Крона. при туберкульозі, мікозах. сторонніх тілах в шлунку.

Причина гігантського гіпертрофічного гастриту невідома.

Симптоми хронічного гастриту

    Болі в надчеревній ділянці, що виникають натщесерце. Болі можуть бути гострими переймоподібними або ниючими неінтенсивними; іноді виникають незабаром після їжі Печія, відрижка кислим, рідше нудота, блювота шлунковим вмістом. Найбільш часті прояви гастритів в хронічному перебігу – важкість у надчеревній ділянці після їжі, відчуття переїдання, переповнення шлунка, відрижка їжею та повітрям, неприємний присмак у роті, зниження апетиту, можливі метеоризм. нестійкі випорожнення Можливі блювота і діарея; апетит часто знижений

Діагностика

    Аналіз калу: можлива наявність прихованої крові, а також неперетравлених залишків їжі при зниженою секреторною активності шлунка ФГДС Дослідження секреторної функції шлунка Виявлення мікроба хелікобактер пілорі Виявлення антитіл до обкладочним клітинам і внутрішнього фактору – ознака атрофічного аутоімунного гастриту. Поповерхова манометрия: при рефлюкс-гастриті виявляють підвищення тиску в дванадцятипалій кишці до 200-240 мм вод. ст. (В нормі – 80-130 мм вод. ст.).

Дієта при хронічному гастриті

Прочитати більш детальну статтю про дієту при гастритах з підвищеною та зниженою кислотністю можна тут

При зниженій кислотності призначають дієту №2:

    супи з круп і овочеві, протерті супи на м’ясних, грибних, рибних бульйонах; нежирне м’ясо (рубане, смажене), курка варена, парові, тушковані, обсмажені котлети без грубої кірки, нежирна шинка, риба нежирна відварна, добре вимочений нежирний бана, чорна ікра; молоко (якщо не викликає проносу), масло вершкове, кефір, кисле молоко, вершки, сметана некисла, сир свіжий некислий, сир негострий протертий; яйця некруто, омлет смажений; каші, добре розварені або протерті (гречана, манна, рисова); борошняні страви, (крім здоби), хліб черствий білий, сірий, здобні сухарі; овочі, фрукти варені, сирі в натертому вигляді; фруктові, овочеві соки (також кислі); чай, кава, какао на воді з молоком, мармелад, цукор. Кухонної солі до 12-15 г. додають вітаміни С, В1, B2, РР.

Харчування при хронічний гастритах п’ятикратне, переважно у пюреподібних вигляді.

При підвищеній кислотності призначають дієту № 1:

    протерті молочні та овочеві (крім капусти), круп’яні слизисті супи (але не м’ясні і не рибні); овочі у вареному подрібненому (пюрірованном) вигляді або у вигляді парових пудингів; протерті каші з маслом, молоком; відварне худе м’ясо, відварна риба нежирних сортів (тріска, окунь, щука), м’ясні, рибні парові котлети, курка відварна без шкірки; вершкове, оливкова, соняшникова олія; молоко, кисляк некисла, вершки, свіжий нежирний, краще протертий сир, сметана; яйця некруто або у вигляді парових омлетів; білий черствий хліб, білі здобні сухарі; солодкі сорти ягід і фруктів, овочеві, фруктові, ягідні соки, настій шипшини, киселі, компоти з солодких ягід, фруктів в протертому вигляді, цукор, варення, чай, какао – слабкі, з молоком; у міру поліпшення загального стану їжу дають у вареному, але не протертому вигляді; кухонну сіль обмежують до 8 г; додають вітаміни А, С, вітаміни групи В.

Їжу приймають часто 5-6 разів на добу, добре її пережовуючи; слід уникати дуже гарячої або дуже холодної їжі)

Лікування

Лікування хронічного неатрофіческій гастриту

При гастриті, викликаному мікробом хелікобактер пілорі застосовують протимікробну терапію.

    Потрійна терапія: вісмуту діцітрат 120 мг 4 р / добу протягом 28 днів + метронідазол 200 мг 4 р / добу протягом 10-14 днів + амоксицилін 500 МГ4 р / добу протягом 10-14 днів. Квадратерапія: омепразол 20 мг 2 р / добу, вісмуту діцітрат 120 мг 4 р / добу + амоксицилін 500мг 4 рази на добу + метронідазол 500 мг 3 р / добу.

За відсутності хелікобактер пілорі і підвищеною секреторною функції шлунка:

    препарати, що знижують кислотність шлункового соку (альмагель, фосфалюгель, гелусіл-лак, маалокс та ін) через 1-2 години після їди 3-4 р / добу і перед сном. Ранітидин (150 мг 2 р / добу всередину або в / м), фамотидин (20 мг 2 р / добу всередину або в / в). Омепразол, рабепразол 20 мг 2 р / добу, лансопразол 30 мг 2 р / добу. препарати, що захищають (обволікаючі) слизову оболонку: сукральфат, вісмуту діцітрат (також має антимікробну дію по відношенню до хелікобактер пілорі).

Лікування хронічного атрофічного гастриту

Лікарську терапію такого гастриту проводять тільки в період загострення.

Замісна терапія секреторної недостатності шлунка: шлунковий сік, пепсіділ, кислота хлористоводнева з пепсином, ацідін-пепсин (дані препарати протипоказані при наявності ерозій слизової оболонки).

Замісна терапія при зниженні функції підшлункової залози: холензим, панкреатин + жовчі компоненти + гемицеллюлаза, панкреатин, панзинорм форте.

Лікування В12-дефіцитної анемії.

Фітотерапія: рослинні засоби, які надають протизапальну дію, – настій з листя подорожника, ромашки, м’яти, звіробою, валеріани (1 столова яложка на склянку води) всередину по 1 / 3-1 / 4 склянки 3-4 р / добу до їжі протягом 3-4 тижнів; сік подорожника по 1 ст. л. або плантаглюцид по 0,5-1 г 3 р / добу.

Препарати, що поліпшують харчування тканин і підсилюють загоюють процеси: нікотинова кислота (1% розчин внутрішньовенно від 1 до 10 мл 10 днів або внутрішньом’язово 3-5 мл 20 днів), солкосерил 1-2 мл внутрішньом’язово 20 днів, инозин по 0, 2 г 3 р / добу за 40 хв до їди 20-30 днів, тіамін, піридоксин, фолієва кислота.

Лікування рефлюкс-гастриту

Лікування спрямоване на нормалізацію моторики шлунка і зв’язування жовчних кислот.

Для запобігання закидання в шлунок дуоденального вмісту призначають домперидон, метоклопрамід.

Для нейтралізація жовчних кислот, що надають шкідливу дію на слизову оболонку шлунка, застосовують хенодеоксіхолевую і урсодеоксихолеву кислоти.

Захист слизової оболонки від жовчних кислот – препарати, що знижують кислотність у звичайній добовій дозі (алюминийсодержащие антациди, наприклад, альмагель, мають здатність зв’язувати жовчні кислоти, тому вони більш ефективні).

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

0.31MB/0.03873 sec