Гастрит. Лікування гастриту

Гастрит. Лікування гастриту.

Гастрит

Що таке гастрит.

Гастрит – запалення слизової (внутрішньої) оболонки стінки шлунка. Коли запалення переходить на дванадцятипалу кишку формується, так званий, гастродуоденіт. Виділяють два види гастритів і гастродуоденітів: із зниженою і підвищеною кислотністю шлункового соку.

Захворювання бувають гострими – виникають вперше і протікають бурхливо, і хронічними – напади повторюються не дуже часто, але із завидною регулярністю. Якщо гострий гастрит не вилікувати, з часом він переходить у хронічний.

Гастрит і гастродуоденіт найпоширеніші захворювання шлунково-кишкового тракту, за статистикою ними хворіє більше половини дорослого населення Землі.

Причини гастриту

Виникненню гастриту сприяє:

1. Прийом деяких ліків протягом тривалого часу;

2. Неправильне харчування – погане пережовування їжі, вживання неякісних продуктів (в тому числі, c консервантами), любов до гострих і маринованим страв, “сухомятка”, тривалі перерви між прийомами їжі;

3. Helicobacter pylori (хелікобактер пілорі) – бактерія, яка поселяється в шлунку і, зокрема, розноситься тарганами;

4. “Шкідливі” звички – алкоголь у великих кількостях, куріння;

5. Супутні захворювання інших органів травної системи;

6. Харчування “на ходу”, “перекушування”, “всухом’ятку”;

7. Сучасні продукти харчування: очищені злаки, рафіновані олії, присутність консервантів, емульгаторів, в тваринній їжі гормонів та антибіотиків. Розрізняють гастрит зі зниженою і підвищеною секрецією шлункового соку.

Гострий гастрит Причин виникнення і розвитку гострого гастриту множини. Він може викликатися переїданням, вживанням алкоголю, неякісних продуктів, ліків, порушенням обміну речовин, захворювання печінки та нирок. Його суть зводиться до наступного: пошкоджується слизова оболонка шлунка і залози, які в ній міститься. Пошкоджені ділянки запалюються.

Запалення може обмежитися тільки слизової, а може торкнутися і більш глибокі тканини шлунка, аж до м’язів. Розрізняють простий (банальний, катаральний), корозійний і флегмонозний форми гастриту.

Симптоми гострого гастриту

Раптово з’являється тяжкість або біль під ложечкою, відрижка із запахом з’їденої їжі або тухлого яйця. При гострому гастриті мову обсипається нальотом, можливі нудота і навіть блювота.

Через 1-2 дні навіть без лікування всі прояви гастриту проходять, настає повне одужання.

Хронічний гастрит

Це дуже поширене захворювання. Він виявляється в третині випадків при захворюванні органів травлення. Хронічний гастрит – це запалення слизової оболонки шлунка, яке прийняло затяжний характер. Хронічний гастрит розвивається при тривалому негативному впливі на організм. Також розвитку хронічного гастриту сприяють хронічні захворювання.

Розрізняють такі види хронічних гастритів:

хронічний гелікобактерний гастрит (близько 70% всіх зустрічаються гастритів);

хронічний аутоімунний гастрит (близько 15-18% всіх гастритів);

ідіопатичний хронічний гастрит (невідомого походження);

реактивний хронічний гастрит;

особливі форми хронічного гастриту.

До особливих форм хронічного гастриту відносять геморагічний, ригідний, гігантський гіпертрофічний і поліпозний гастрити.

Найбільш поширений варіант хронічного гастриту – хелкобактерний. Викликається він бактеріями Helicobacter pylori, які потрапляють в шлунок і можуть жити там тривалий час, пошкоджуючи оболонку шлунка і викликаючи гастрит.

Симптоми хронічного гастриту

Хронічний гастрит проявляється у зниженні апетиту, неприємним смаком у роті, відрижкою, нудотою і навіть блювотою. Найбільш часті симптоми – розпирання і тиск під ложечкою після їжі, печія. Іноді можливі біль, відчуття тяжкості під ложечкою після їжі.

При пальпаторном обстеженні у гастроентеролога часто пацієнти скаржаться і на болючість в епігастрії (під ложечкою).

Лікування гастриту

Як це не сумно гедоністам, лікування гастриту завжди починають з дієти.

При прийомі їжі гастроентерологи рекомендую дотримуватися таких правил:

Їжа і напої не повинні бути дуже холодними або гарячими;

Тверда їжа завжди ретельно повинна прожовувати;

Прийом їжі повинен здійснюватися кілька разів на день (не менше 5), але невеликими порціями.

Helicobacter pylori – бактерія хелікобактер досить складно виліковна. Схема лікування хелікобатера обов’язково включає кілька антибіотиків і триває 10-14 днів.

При печії і кислої відрижки для лікування гастриту застосовують фосфалюгель в поєднанні з Маалокс. Дози призначаються лікарем.

Мотіліум рекомендується гастроентерологами для хової функції шлунка. Для загоєння слизової оболонки шлунка гастроентерологи можуть рекомендувати такий препарат, як солкосерил. Також застосовуються калефлон, гастрофарм, карнітин – 20% розчин, масло обліпихи.

рекомендутся приймати негазовані мінеральні води малої та середньої мінералізації, переважно лужні. Їх приймають у теплому вигляді (37-38 градусів) 3 рази на день за 1-1,5 год до їжі (газ попередньо видаляють), курс лікування – 21-24 дні. При супутньому холециститі, коліті, що протікає з рідким стільцем, приймають мінеральну воду більш високої температури (42-46 градусів).

Дієта при гастриті

Для гастриту із зниженою функцією секреції (із зниженою або нормальною кислотністю) рекомендується дієта з супів (Крупова та овочеві) на різних нежирних бульйонах, нежирне м’ясо (навіть смажене, але без твердої скоринки), нежирна риба, всі свіжі і не дуже кислі кисломолочні продукти, черствий хліб різних сортів, сухарі, овочі та фрукти – як варені, так і в сирому вигляді, молоко, яйця – сирі і омлети, різні добре проварені каші, фруктові та овочеві соки, вершкове масло, чай каву, какао – на воді (можна з молоком), цукор. Прийом їжі – не рідше 5 разів на день, краще всього – у вигляді пюре.

Для гастриту з підвищеною функцій секреції шлунка рекомендується дієта, яка б нейтралізувати надмірне виділення соляної кислоти. Не рекомендується їсти смажене. З продуктів можна вживати молоко, кефір, йогурт, негострий сир, некислий і свіжий сир, вершки, сирки, кисле; яйця готувати або на пару, або відварювати; нежирну рибу і м’ясо відварювати. Овочі та зелень вживати добре відвареними або у вигляді пюре, сирими можна вживати лише салат, цибуля, кріп. Хліб рекомендується їсти сухий, або сухарі, що не здобне печиво. З м’ясопродуктів – дієтичні сосиски, нежирні шинку і окіст. Дозволяється також копчену, але нежирну рибу. Супи при гастриті з підвищеною кислотністю варяться на будь-яких нежирних бульйонах (не з кубиків!) З потертими овочами або крупами. Тонкі або бані макаронні вироби дозволені до вживання. Каші – з усіх сортів круп, добре проварені. З жирів можливо вживання вершкового, топленого і рослинного масла (соняшникова, оливкова). Соуси вживати не рекомендується, за винятком тих, які приготовлені на м’ясному або рибному бульйоні. Дозволені і сметанні соуси. Прянощі повністю виключаються – допускається трохи кориці, лаврового листа. Можна пити чай, какао і кави.

Заборонені до вживання: алкоголь – повністю, свіжоспечені або здобні кондитерські вироби, булки, тверді сири, житній хліб, бобові (горох, квасоля, сочевиця), товсті макарони, смажені яйця, жирне м’ясо і / або риба, консерви, прянощі, смажена картопля і картопля фрі, капуста, ріпа, редис, цибуля ріпчаста, фрукти з шкіркою (сюди ж відносять і помідори), особливо виноград, сало, грудинку, жирну сметану, цукерки, шоколад, все гостре. Також потрібно дотримання режиму харчування з 5 прийомів їжі на день невеликими порціями.

Copiright © 2014 All rights reserved.

Maintained online by webmaster

2 Comments

  1. suba analuba

    aBUNUJ to find something more safe. Do you have any suggestions?

  2. JeaDrirty

    Levitra Achat En Baisse Buy Zithromax For Pets Amoxicillin Side Effects In Toddlers cialis 20mg for sale Azithromycin Vs Amoxicillin Chlamydia Propecia Venta

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

0.31MB/0.04252 sec