Чим корисний відвар шипшини? Як заварювати шипшина: прості рецепти .

Чим корисний відвар шипшини? Як заварювати шипшина: прості рецепти .

Шипшина: корисні рецепти відварів і чаїв

Цілющі властивості шипшини – величезні. До його складу входять десятки мікроелементів, необхідних для здоров’я. Існує величезна кількість корисних рецептів шипшини. Відвар шипшини застосовують при різних захворюваннях.

Шипшина – джерело вітамінів. Вітамінізований чай з додаванням плодів шипшини та малини прекрасно підійде при простудних захворюваннях в зимову пору року.

Шипшина: цілющі властивості

Чим корисний відвар шипшини? Цей популярний напій корисний насамперед як загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб, що підвищує імунітет. Відвар шипшини особливо ефективний для профілактики ГРВІ в зимову пору року. Лікувальні властивості шипшини використовують при лікуванні захворювань органів травлення, нирок і різних запальних процесів. Плоди шипшини застосовуються як засіб проти хвороботворних бактерій. Медики рекомендують використовувати шипшина як додатковий засіб при лікуванні підвищеного тиску, розладів сечостатевої системи і проблеми з судинами.

Цілющі властивості шипшини – незаперечний факт. За кількістю корисних речовин, щодня необхідних людині, шипшина можна назвати рекордсменом. Більш того, за концентрацією корисних мікроелементів шипшина у багато разів перевершує всі ягоди, плоди і трави. Шипшина лідирує за кількістю в ньому аскорбінової кислоти і в 10 разів перевищує за її змістом лимон або смородину. А за вмістом каротину плоди шипшини випереджають обліпиху, моркву і абрикос. До складу шипшини входять вітаміни групи В, С, К, Е, Р. Крім того в ньому містяться кальцій, калій, магній, хром.

Шипшина як засіб для схуднення

Шипшина не тільки джерело корисних вітамінів, але й ефективне перевірений засіб для боротьби із зайвою вагою. У відварі шипшини знаходиться багато поживних елементів, які здатні відмінно насичувати організм корисними сполуками, які прискорюють метаболізм. Для того, щоб побачити результати дії «чуда-рослини», необхідно щодня 3-4 рази на день пити відвар або настій плодів шипшини. У середньому курс прийому триває від двох до чотирьох тижнів.

Приготувати відвар можна наступним чином: 3ст. л. сухих плодів шипшини залити 1л окропу, настояти 12 годин. Приймати напій за 30-40 хвилин до їжі.

Шипшина при вагітності

Як відомо, під час вагітності приймати дозволяється далеко не будь-який лікарський рослина, так як у багатьох з них є велика кількість протипоказань. Але ось шипшина до них абсолютно не відноситься! Навпаки, він буде кращою заходом профілактики застуд і будь-яких вірусних захворювань. Регулярне вживання чаю або відвару шипшини для майбутньої мами є самим безлопатеві засобом захисту і зміцнення організму.

восстановление зрения

Більше того, вживання відвару шипшини під час вагітності значно розвантажить роботу нирок і дасть легкий сечогінний ефект. Звичайно, ставитися до цього з фанатизмом не варто – все має бути в міру. Для вагітних жінок відвар шипшини не повинен перевищувати 1л на добу, інакше можна тільки нашкодити своєму організму.

Як заварювати шипшина

Для того, щоб правильно заварити шипшина і отримати максимум його користі, необхідно дотримуватися пропорції, час кипіння і час настоювання. Секрет простий: співвідношення води і плодів шипшини має бути в пропорції один до десяти, тобто на 100г шипшини потрібен 1л води. Перед приготуванням настою плоди шипшини можна попередньо подрібнити, тоді час настоювання скорочується. При приготуванні відвару шипшини, потрібно довести його до кипіння, потім накрити кришкою і дати настоятися до 12 годин. Додавати цукор не рекомендується, але можна.

Шипшина: рецепти

Чай з шипшиною і малиною

Вітамінізований чай з додаванням плодів шипшини та малини прекрасно підійде при простудних захворюваннях в зимову пору року.

Рецепт приготування: плоди шипшина і свіжу малину (можна використовувати свіжозамороженої) в рівних частках залити 200 мл окропу, дати настоятися, поки температура чаю чи не стане кімнатної. Можна в тих же пропорціях додати мед або смородину. Пити 3-4 рази на день, обов’язково готувати свіжий відвар для кожного разу.

Суп з плодів шипшини з яблуками

Для приготування знадобиться: 100г плодів шипшини, 3 червоних яблука, 3ст. л. цукру, 1ст. л. картопляного крохмалю, 100мл вершків жирністю 10%, 300мл води, 250г пшеничного хліба.

Спосіб приготування: яблука почистити, вирізати серцевину і натерти на середній тертці. Отриману масу засипати цукром і залишити в холодильнику на кілька годин. Плоди шипшини і яблучну шкірку залити окропом і відварювати протягом 10-15хвилин. Відвар повинен настоятися протягом 4-5 годин. Процідити відвар, довести до кипіння і додати крохмаль. Яблучну масу з цукром з’єднати з відваром і довести до кипіння. При подачі до супу додати вершки і сухарики.

Протипоказання до застосування шипшини

Відвар з плодів шипшини, звичайно корисний, але все-таки для деяких людей він може бути протипоказаний. Наприклад, можлива алергічна реакція на великий вміст вітаміну С. Тому перш за все, варто переконатися в тому, що плоди повністю безпечні для здоров’я і не викличуть ніяких серйозних наслідків.

Так само не варто захоплюватися настоєм шипшини людям, які страждають на цукровий діабет або жовчнокам’яну хворобу. Шипшина містить велику кількість аскорбінової кислоти і протипоказаний людям, що страждають виразковими хворобами шлунково-кишкового тракту і гастритом. Перед вживанням відвару, чаю або настою шипшини обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

восстановление зрения

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.