Анемія (низький гемоглобін): рецепти народної медицини при лікуванні анемії

Анемія (низький гемоглобін): рецепти народної медицини при лікуванні анемії

Анемія (низький гемоглобін): рецепти народної медицини при лікуванні анемії

Анемія – хвороба, на жаль, дуже поширена. Про низький гемоглобін, ознаки та наслідки, знають багато, але, тим не менш, часто ставляться без належної уваги. А адже в разі появи симптомів анемії, потрібно терміново звертатися до лікаря, щоб встановити причини захворювання і почати лікування.

Причини для розвитку анемії

Причини для розвитку анемії можуть бути самі різні, але практично у всіх випадках порушуються процеси кровотворення, зменшується кількість еритроцитів і гемоглобіну в крові.

При анемії людина стає слабким, швидко втомлюється, все це може супроводжуватися головними болями і запамороченнями, сухістю і блідістю шкіри.

Звернувшись до лікаря і, встановивши причину анемії, ви зможете почати лікування, але не варто забувати, що багато в чому ви цілком в змозі допомогти собі самі. При запропонованому при анемії лікуванні не можна забувати про користь прогулянок у хвойному лісі, правильне харчування, лікарських травах таких потужних адаптогенах як мед і муміє.

Раціон харчування при анемії

Найважливішу і часто вирішальну роль у лікуванні анемії грає правильно організоване повноцінне харчування. Для здорового харчування при анемії необхідно підбирати продукти, багаті не тільки самим залізом і його солями, а й забезпечити організм іншими найважливішими мікроелементами, вітамінами і речовинами. Крім того, важливо забезпечити повноцінне засвоєння з’їдених продуктів. Так, залізо краще засвоюється, якщо продукти, що містять його, з’їдати одночасно з їжею, багатою вітаміном С.

При анемії збільшіть у своєму раціоні кількість нежирного червоного м’яса та печінки, червоної ікри, а також яєчних жовтків. Всі ці продукти, крім заліза, містять багато вітаміну В12, нестача якого викликає певний вид анемії.

Їжте більше соєвих і бобових продуктів, зелених листових овочів, горіхів і насіння, а також часнику та цибулі (у всіх цих продуктах багато і фолієвої кислоти, нестача якої також може викликати появу анемії).

“Якщо ваша анемія пов’язана з вагітністю, то не зловживайте печінкою, оскільки в ній міститься велика кількість вітаміну А, надмірне вживання якого на ранніх термінах вагітності може призвести до дефектів у дитинки”

Дуже корисні при анемії цільнозернові продукти, але їх необхідно вживати окремо від м’ясних білкових продуктів, багатих залізом, так як у висівках містяться фітати – речовини, що перешкоджають засвоєнню заліза. Особливо корисна при анемії гречана крупа, яку найкраще заливати на ніч у термосі, а вранці з’їдайте вже готову кашу, додавши в неї вершкове або рослинне масло і свіжу зелень.

Засвоєнню заліза може заважати брак шлункової кислоти, причиною якої буває надмірне вживання вуглеводів, особливо разом з білковою їжею. При анемії намагайтеся їсти м’ясо, рибу і яйця окремо від цукру, хліба, каш і макаронних виробів.

Не дає повноцінно засвоїтися залозу і танін, тому при анемії обмежте вживання чаю, кави і какао, а також напоїв, що містять колу, одночасно з продуктами, що містять залізо.

А ось бурі водорості, морська капуста та продукти, що містять велику кількість міді, наприклад, вишні, абрикоси, висушений інжир, яєчні жовтки, зелені овочі навпаки, дуже рекомендовані при анемії, тому що сприяють засвоєнню заліза.

Влітку активну роль у лікуванні анемії повинні грати ягоди. Дуже корисні при анемії чорниця, суниця, виноград, обліпиха, калина, ожина, полуниця, а також багаті вітаміном С чорна смородина, шипшина і журавлина. Не можна забувати і про фрукти – особливо корисні яблука сорту “антонівка”, груші, абрикоси та персики.

При анемії дуже важливо правильно готувати їжу. Намагайтеся опускати продукти в киплячу воду і варити їх під щільно закритою кришкою, щоб зберегти більше вітамінів. Зелень і овочі очищайте і нарізайте безпосередньо перед вживанням, а готову їжу не зберігайте довгий час. Уникайте рафінованих продуктів, а також напівфабрикатів і продуктів швидкого приготування, які бідні вітамінами і мікроелементами.

Рецепти народної медицини при анемії

– При анемії дуже корисний такий настій: 1 столову ложку сухих або 2 столові ложки свіжозірваних квіткових головок червоного лугового конюшини залийте 1 склянкою окропу і дайте настоятися 45 хвилин. Процідіть готовий настій і приймайте по 2 столові ложки 3 рази на день. Замість червоної конюшини ви можете за таким же рецептом готувати квіточки вересу.

– Змішайте в рівних частинах листя кропиви, квітки деревію і корінь кульбаби, візьміть 1 столову ложку збору і заваріть 1 склянкою окропу, дайте настоятися 3:00 і процідіть. Випийте за добу в 3-4 прийоми за 20 хвилин до їжі, Курс лікування при анемії – 8 тижнів. Збори, що включають в себе кропиву, особливо корисно вживати у випадках, якщо анемія виникла через кровотеч.

– Змішайте в рівних кількостях листочки зніту вузьколистого, листя кропиви і, якщо є, квітучі верхівки гречки. 3 столові ложки суміші заваріть 2 склянками окропу і дайте 3:00 настоятися, потім процідіть. Випийте протягом доби за 3-4 прийоми, приймаючи настій за 20 хвилин до їжі.

– Візьміть 1 столову ложку суміші, приготовленої з 3 частин трави полину гіркого (зібраної у травні) і 1 частини трави деревію. Суміш залийте 1 склянкою окропу, дайте настоятися 30 хвилин і процідіть. Пийте по 1 столовій ложці настою за 20 хвилин до їжі.

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.